o nas nasza oferta książka kucharska kontakt
strona główna
polski english

JABŁECZNIK - SZARLOTKA TRADYCYJNA

przepis na małą formę - blachę

Ciasto kruche: 0,25 kg mąki (pół na pół tortowej i krupczatki), 2 żółtka, 1 jajko, 8 dag cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 8 dag masła, 8 dag smalcu, 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany

1 białko - do posmarowania spodu, 1 łyżka bułki tartej - do posypania spodu, 1 opakowanie JABŁEK PRAŻONYCH - 680g, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu

Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na około 1/2 - 1 godziny do lodówki. Blachę wyłożyć papierem. Około 2/3 ciasta rozwałkować, ułożyć na blasze, zawinąć brzegi, ponakłuwać widelcem i zapec w gorącym piekarniku (około 15-20 minut). Po wyjęciu z piekarnika posmarować białkiem i posypać bułką tartą. JABŁKA PRAŻONE podgrzać w rondlu z cynamonem i łyżeczką cukru, wyłożyć na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkować i nałożyć na jabłka w całości lub pokroić w paski i ułożyć kratkę. Piec w piekarniku około 20-30 minut.